Verseim, prózáim

Wolfbetta írói blogja

Wolfbetta írói blogja

Farsang és karneválok

2015. január 09. - Wolfbetta

 

farsang.jpg

(Kép forrása: http://s3.hubimg.com/u/5599458_f496.jpg )

 

Január hatodikától, azaz vízkereszttől kezdődik a farsangi időszak. A karneválok és bálok ideje egészen hamvazószerdáig, a nagyböjt legelső napjáig tart. Ilyenkor számos országban télbúcsúztató, tavaszköszöntő rendezvények, ünnepségek várják az odalátogató embereket.

A világ legnagyobb szabású felvonulása a 4 napos Riói Karnevál. Braziliában, Rió de Janeiroban rendezik meg a XIX. század közepe óta.
A város legszegényebb részeiből származnak a táncfesztivál résztvevői. Leglátványosabb programja a szambaiskolák versenye. A 14 legismertebb csoport sok ezer táncossal, mindegyikük 6-8 mozgó szimpaddal, körülöttük saját zenekarukkal, valamint több száz dobossal szórakoztatja a látogatókat.

A felvonulást Sombodromoban vasárnap estétől hétfő hajnalig, a kiemelkedőbb bálokat pedig a Copacabanai palotában tartják. Ezenkívűl még napokon keresztül a város több pontján is csatlakozhatnak különféle utcabálokhoz a szórakozni vágyók.

Magyarországon legismertebb a busójárás. A XVII. század végén Mohácsra betelepített sokácok népszokása, a tavaszi napforduló utáni első holdtölte időpontját alapulvéve rendezik meg.
A hagyomány szerint öltözékük fő kelléke a fűzfából faragott, eredetileg állatvérrel festett birkabőrcsuklyás álarc. Lakodalmas viseletbe öltöznek a férfiak, valamint fátyollal takarják arcukat a nők. Ágyú hangjára indulnak a város főterére a Dunán csónakkal átkelő többi csoporttal együtt. Útközben kolompokkal és kereplőkkel hatalmas zajt keltve vonulnak. Szürkületkor a főtéren meggyújtott óriási máglyát körültáncolva ünnepelnek a farsangolók.
Természetesen országszerte rendeznek ma is jelmezes bálokat, különféle táncos mulatságokat és szinte kihagyhatatlan finomság az asztalokon a farsangi fánk.

Farsangi fánk recept
/Szalagos fánk/

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 5 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 2 db tojás sárgája, 1 kis pohár rum, pici só, fél liter tej, 1 liter olaj a sütéshez.

Elkészítés: 3 dl tejből az élesztővel, 1 kanál porcukorral, 3 kanál liszttel sűrű kovászt készítünk. A megmaradt porcukorral elkeverjük a tojássárgákat és a megkelt kovászhoz keverjük. Hozzáadjuk a langyos vajat, a lisztet és annyi tejet (amiben elkevertük a sót), hogy lágy kalácstészta sűrűségű legyen. Fakanállal jól kidolgozzuk, vagy kidagasztjuk. Liszttel enyhén leszórjuk és konyharuhával betakarva langyos helyen addig kelesztjük, míg másfélszeresére dagad. Ekkor a lisztezett deszkán kézzel kb. ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Még fél órát kelesztjük enyhén behintve liszttel, letakarva. Közepét egyik ujjunkkal jól benyomjuk, hogy a mélyedés megmaradjon.

Bő, forró olajba tesszük (az alja legyen felül), fedővel letakarva sütjük közepes barnára. Megfordítjuk, ekkor már a fedőt nem tesszük vissza. Rácsra, vagy szalvétára szedjük. Porcukorral, lekvárral kínáljuk.

Farkas Erzsébet, Wolfbetta, 2014. január 7.

A bejegyzés trackback címe:

https://wolfbetta.blog.hu/api/trackback/id/tr227057055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása